Proso, često nepravedno zaboravljena žitarica u našoj prehrani, prava je riznica nutrijenata s brojnim blagotvornim učincima na zdravlje. Tradicionalno se koristi kao prirodni lijek u borbi protiv anemije, bubrežnih kamenaca, povišenog kolesterola i urinarnih infekcija.
Osobno ga rado uključujem u svoju svakodnevnu prehranu, a ovaj fini namaz predstavlja jednu od najukusnijih i najkreativnijih načina njegove pripreme.
- 80 g prosa
- 110 ml biljnog mlijeka
- 3 žlice prehrambenog kvasca
- ½ žličice himalajske soli (ali odlično je i bez soli)
- 1 žlica cijeđenog soka od limuna
- 100 ml otopljenog kokosovog ulja, ne mora biti skroz otopljeno, dvoljno da možete odrediti
mililitražu
Upute:
Proso potopite u vodi na nekoliko sati, nakon tog ga operate i skuhajte (cca 20 min s 2,5 šalice vode).
Kad je kuhano osatvite da se ohladi. Od ohlađene mase odvažite 300 grama (ostalo iskoristite npr. za
doručak) I stavite u blender sa svim sastojcima osim kokosovog ulja. Dobro izblendajte i na kraju stavite
kokosovo ulje i nastavite miksati do fine smjese. Nakon tog namaz možete odmah jesti ili ga spremite u
posudice pa stavite u hladnjak za kasniju konzumaciju, čak je i finiji kad odstoji par sati. U hladnjaku
može stajati par dana.