Vizure gradova preplavljenih svijetlima žaruljica, miris cimeta, klinčića i naranče, opuštenost i veselje ljudi, božićne pjesme, ukrašene jelke, mnoštvo božićne dekoracije, jaslice s malim Isusom, a malo dalje evo i Djeda Mraza i vilenjaka, dječji smjeh, sreća u svim prisutnim očima, osmijeh na svim licima i toplina u svim srcima. I tamo malo dalje mirišu fritule, a ja ih samo mogu gledati i tako već godinama one su meni zabranjene. Već godinama samo ih gledam i žalim što ih ne mogu jesti, no ove godine sam odlučila da ću ih napraviti sama i to onakve kakve ja smijem: bez bijelog šećera, bez glutena, bez mlijeka i jaja. Mnogi su bili skeptični i govorili da to neće ići, no ja sam odlučila da ću uspjeti i jesam na moju veliku sreću, ali i sreću mnogih oko mene i svih vas koji ćete isprobati i zavoljeti ovaj recept.
I samo da se zna da nikad prije ovog nisam slagala ni krafne ni fritule tako da mi je ovo tijesto bilo prvo takve vrste pa ako je uspjelo meni uspjet će svakome.
Sastojci
200 g heljdinog brašna
200 g rižinog brašna
1 žličica vanilije u prahu
1 dl sojinog mlijeka (toplo)
4 žlice šećera kokosovog cvijeta
2 – 4 dl tople vode po potrebi i više
1 kocka kvasca
2 žlice otpljenog kokosovog ulja
1 žličica korice bio limuna ili par kapi eteričnog ulja limuna
1 žličica korice bio naranče ili par kapi eteričnog ulja slatke naranče
prstohvat himalajske soli
4 šake grožđica (namočiti u vodu)
Postupak:
U prvu zdjelu stavite kvasac, posipite šećerom, prelijte toplim mlijekom i ostavite na toplom 5-10 minuta.
U drugu zdjelu pomiješajte brašna, vaniliju i sol, dodajte vodu malo po malo te lagano miješajte dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu.
Smjesu dignutog kvasca dodajte u drugu zdjelu, a zatim i ostale sastojke: ulje, koricu limuna, et. ulje slatke naranče i grožđice te sve povežite.
U veći lonac stavite ulje za prženje (što kvalitetnije) i kada se ulje zagrije, malom žličicom vadite smjesu za fritule i ubacujte u ulje. Pržite dok ne posmeđe.
Ako želite izbjeći pećenje na ulju možete fritule ispeći i u pećnici. Ja sam ih stavila u kalupe za cake popsiće i tako ih pekla. malo su suhe no kad se jedu s preljevom, ništa im ne fali.
Preljev sam napravila od svježih datulja, namočenih i ocijeđenih grožđica, biljnog miljeka i kakaa (omjer kako vama najviše odgovara).
Recept by Valentina Šipuš