Kada se spomene Uskrs, znam da mnogi odmah pomisle na šarena jaja i miris šunke. I sama sam se nekada pitala kako bi uskrsni doručak mogao izgledati bez tih tradicionalnih namirnica. No, vjerujte mi, otkad je dio naše obitelji prigrlio vegansku prehranu, otkrila sam da uskrsni stol može biti čisto obilje radosti i okusa, prepun veganskih delicija koje ni po čemu ne zaostaju za onima na koje smo navikli.
Uskrs je za nas poseban dan – jedini dan u godini kada se cijela obitelj okupi za stolom upravo u vrijeme doručka. To je trenutak zajedništva, smijeha i uživanja u hrani koju s toliko ljubavi pripremam. Upravo zato se svake godine posebno potrudim da taj obrok bude nezaboravan.
Od mog prvog veganskog Uskrsa bilo mi je bitno da to iskustvo bude što autentičnije i što sličnije tradicionalnom doručku. Veganska jaja su bila dio već od samih početaka, tofu mi je često zamijenjivao sir, pa su onda stigli bio veganski sirevi iz Austrije i Slovenije, kupljene veganske salame i slično. No, s vremenom sve sam više težila tome da što više namirnica sama napravim i tako svake godine naš stol bude sve autentičniji.

S velikim veseljem dijelim s vama naš veganski uskrsni doručak od prošle godine. Nadam se da će vas ovi recepti inspirirati i pokazati vam koliko radosti i bogatstva okusa može donijeti veganski uskrsni stol. Pripremite se za eksploziju okusa i mirisa koji će uskrsno jutro učiniti uistinu čarobnim!
Veganska “Jaja”
Ova vizualno atraktivna i ukusna “jaja” savršena su za uskrsni stol.
Sastojci:
“Bjelanjak”:
- 2 dl bademovog mlijeka
- 2 žličice agar agar praha
- 1/4 žličice sive himalajske soli (ili obične ako ne želite potpun okus po jajima)
“Žumanjak”:
- 100 g kuhanog slanutka
- 1 režanj češnjaka
- 1/3 žličice kurkume
- 1/4 žličice soli
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat čilija u prahu
Upute:
- Priprema “bjelanjka”: U loncu prokuhajte bademovo mlijeko s agar agar prahom i soli. Kada provrije, smanjite vatru i kuhajte 1-2 minute, neprestano miješajući, dok se agar agar potpuno ne otopi.
- Smjesu pažljivo ulijte u silikonske kalupe u obliku jaja ili kuglica. Ako nemate kalupe, možete koristiti i male čašice.
- Ostavite kalupe u hladnjaku najmanje 2 sata da se “bjelanjci” stisnu.

- Priprema “žumanjka”: U blender stavite kuhani slanutak, režanj češnjaka, kurkumu, sol, maslinovo ulje i čili u prahu. Blendajte dok ne dobijete glatki i kremasti namaz. Po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja.
- Slaganje: Ohlađenim “bjelanjcima” pažljivo napravite malu udubinu na vrhu pomoću žličice.
- Napunite udubine pripremljenim “žumanjkom”.
- Ukrašavanje: Veganska “jaja” možete ukrasiti mljevenom slatkom ili ljutom paprikom, sitno sjeckanim vlascem, peršinom ili drugim svježim začinskim biljem po želji.
Veganski “kozji” sir
Prema receptu Marine Brekalo iz knjige “Veganski sirevi”.

Sastojci
- 2 šalice indijskih oraščića
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice liminovog soka
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice biljnog mlijeka (najbolje od orašida)
- 1/2 žličice soli
Upute
- Namočite indijske minimalno 2 sata prije ili najbolje kroz noć.
- Uključite pećnicu na 100 stupnjeva.
- Sve sastojske stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku homogenu smijesu.
- Dobivenu masu prebacite na masni papir i oblkijte po želji.
- Pecite na 100 stupnjeva 60-180 minuta ovisno koliko želite da bude čvrsti. Što je dulje u pećnici bit će tvrđi.
- Ostavite da se ohladi pa poslužite.
Veganska šunka
Ova “šunka” je nastala inspirirana receptima za veganske salame s radionice 3H Food, a u dogovoru s Anitom, imate ekskluzivnu priliku pronaći tu radionicu s čak 50% popusta sve do 19. travnja na ovom linku: 3H Food Uskrs.
Za ovaj poseban uskrsni efekt, jednu sam salamu dodatno obogatila bojom crvene paprike i aromom dimljene paprike te je pažljivo oblikovala u prepoznatljiv oblik šunke i na kraju stavila u mrežicu.

Proso namaz

Ovaj svilenkasti i neodoljivo kremasti proso namaz savršena je zadrava veganska zamjena za tradicionalne sirne namaze. Otkrijte jednostavan recept na našem blogu putem ovog linka: Namaz od prosa.
Naš osnovni recept poslužio je kao inspiracija za tri divne varijacije, obogaćene aromatičnim začinima. Uživajte u blagom okusu čistog proso namaza, osvježavajućoj noti proso namaza s vlascem ili pak u pikantnoj kombinaciji proso namaza s mljevenom paprikom i češnjakom. Začinite po vlastitom ukusu i stvorite savršenu poslasticu za vaše nepce!
I neizostavno na našem stolu…
Domaći kiseli kruh
Njegova posebna aroma i hrskava korica savršeno upotpunjuju svaki zalogaj. Ili ga nabavljamo od vještih domaćih pekara ili ga s ljubavlju peče moja sestra, unoseći toplinu u svaki komad.
Veganska francuska salata
Obiteljski klasik u novom, veganskom ruhu. Moja mama je majstorica za ovu salatu, a njen recept, prilagođen veganskim načelima, zadržava svu punoću okusa i kremastu teksturu tradicionalne francuske salate. Svaki zalogaj budi uspomene i donosi radost na naš uskrsni stol.
Mladi luk, rotkvice i ribani hren
Svježina mladog luka, blaga pikantnost rotkvica i oštrina ribanog hrena – sve to dolazi iz našeg vrta ili s obližnje tržnice, donoseći okuse prirode izravno na naš uskrsni stol.

Slatki dio stola
Veganska Pinca
Mirisna i mekana veganska pinca neizostavan je dio uskrsnog doručka.
Sastojci:
- 500 g polubijelog pirovog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- ¼ žličice kurkume (za boju)
- 1 prstohvat soli
- 100 g bio-margarina (sobne temperature)
- 6-7 žlica agavinog sirupa
- 2-3 kapi eteričnog ulja naranče
- Naribana korica 1 limuna
- 200 ml zobenog ili sojinog mlijeka (mlakog)
- 2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina
- 1 šaka grožđica (prethodno namočene u toploj vodi)
- Mješavina javorovog sirupa i malo vode za premazivanje
Upute:
- U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno (po želji), suhi kvasac, kurkumu i sol.
- U manjoj posudi na laganoj vatri otopite margarin. Dodajte mlako mlijeko, agavin sirup, naribanu koricu limuna, eterično ulje naranče i rakiju. Dobro promiješajte.
- Mokre sastojke ulijte u posudu sa suhim sastojcima i mijesite mikserom s nastavcima za tijesto ili ručno dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
- Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 2 sata, ili dok ne udvostruči volumen.
- Namočene grožđice ocijedite i lagano ih umijesite u dignuto tijesto.
- Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i oblikujte dvije okrugle pince. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pince prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još 30 minuta.
- Oštrim nožem zarežite vrh svake pince u obliku križa.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dok su još vruće, premažite ih mješavinom javorovog sirupa i malo vode za sjaj. Ostavite da se ohlade prije posluživanja.
Veganska raw torta u proljetnim bojama
Ova osvježavajuća i vizualno atraktivna torta savršen je uskrsni desert.

Podloga:
- 130 g datulja (bez koštica)
- 150 g badema
- 1 žličica vode
- 2 žlice sirupa od datulja ili javorovog sirupa (po želji)
- 2 žlice kakaa u prahu
Krema:
- 300 g indijskih oraščića (namočenih u vodi preko noći)
- 140 ml javorovog sirupa
- 1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka (samo čvrsti, kremasti dio)
- 5 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
Za boju:
- Ružičasti sloj: Otprilike 1 šaka malina ili jagoda (izblendanih i procijeđenih)
- Zeleni sloj: Pola zrelog avokada i 1 žličica matcha praha (po želji možete dodati i malo spiruline za intenzivniju boju)
Upute:
- Priprema podloge: U food procesoru ili snažnom blenderu usitnite datulje i bademe dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu i sirup (ako koristite) te kakao. Pulsirajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine i smjesa postane kompaktna. Mali trik i savjet: ako imate slabiji blender ili ga ne želite “mučiti”, umjesto datulja možete koristiti pastu od datulja, a umjesto badema, bademovo brašno i onda samo sve zajedno izmijesite.
- Smjesu ravnomjerno utisnite na dno kalupa za tortu promjera oko 20 cm. Stavite u zamrzivač na 10 minuta da se stisne.
- Priprema kreme: Dobro ocjedite namočene indijske oraščiće. U blender stavite indijske oraščiće, javorov sirup i čvrsti dio kokosovog mlijeka. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Na kraju dodajte otopljeno kokosovo ulje i još kratko izblendajte.
- Kremu podijelite na tri dijela: jedan veći (za bijeli sloj) i dva manja.
- Priprema zelenog sloja: U jedan manji dio kreme dodajte avokado i matcha prah (i spirulinu, ako koristite). Blendajte dok ne dobijete ujednačenu zelenu boju. Prelijte preko stisnute kore i vratite u zamrzivač na 30 minuta.
- Priprema bijelog sloja: Veći dio kreme ostavite takav kakav je. Nakon što se zeleni sloj stisnuo, prelijte ga bijelom kremom i vratite u zamrzivač na još 30 minuta.
- Priprema ružičastog sloja: Ostatak kreme izblendajte zajedno s malinama ili jagodama. Prelijte preko bijelog sloja i vratite u zamrzivač na minimalno 3 sata, ili najbolje preko noći, da se torta potpuno stisne.
- Prije posluživanja, tortu izvadite iz zamrzivača nekoliko minuta da malo omekša. Ukrasite po želji.
Nadam se da će vas ovi recepti nadahnuti da i sami kreirate svoj bogati i ukusni veganski uskrsni doručak. Uživajte u pripremi, okupite svoje najmilije i stvorite nezaboravne blagdanske trenutke uz ove veganske delicije. Sretan Uskrs!
Valentina Šipuš